Toyotan mallit

Toyotalla on useita automalleja, minkä vuoksi se pystyy keräämään erittäin laajan asiakaskunnan merkilleen. Ensimmäisen Toyota-mallin Suomessa esitteli Korpivaara Oy vuonna 1964, joka toimi merkin maahantuojana silloin. Mallina oli tuolloin Toyota Crown. Toyotan Corolla-malli saapui tämän jälkeen vuonna 1966, mikä puhutteli suomalaisia huomattavasti enemmän kuin edellinen malli. Corolla oli Suomen myydyin auto vuonna 1972 ja sillä voitettiin myös Jyväskylän Suurajot vuonna 1975, mikä vain lisäsi auton suosiota. Toyota Corollasta tuli maailman eniten valmistettu auto, jonka perässä seuraavat Kupla ja Ford Model T.

Tänään Toyotalla on useita malleja, joista hieman vanhempia malleja ovat muun muassa Carina, Corona ja Celica. Carina tuli markkinoille 70-luvulla ja se suunniteltiin käteväksi perheautoksi. Myös Carina II ja Carina E-mallit valmistettiin. Corona-malli oli erittäin suosittu ja se pärjäsi Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa. Celica oli hieman sporttisempi versio, joka tuli Toyota 2000GT:n tilalle ja suunniteltiin huokeahintaiseksi urheiluautoksi.
Lisäksi monet muistavat varmasti Toyotan sähäkät pikkuautot Tercelin ja Starletin, joita Suomen teillä nähtiin runsaasti 70-luvulla.

Toyota Camry esiteltiin 80-luvun alussa ja malli oli tarkoitettu hieman suuremmaksi perheautoksi. Camry on Yhdysvalloissa erittäin suosittu ja mallia valmistetaan edelleen, mutta meillä Euroopassa on Camryn sijaan tarjolla malli nimeltä Avensis. Avensis jatkoi siitä, mihin Carina jäi, ja saapui markkinoille 90-luvun lopussa. Avensis on suuri perheauto, joka on upea ulkoasultaan ja tarjoaa luokkansa monipuolisimman varustelutason ja häikäisevää teknologiaa.

Tänään ovat näppärät pikkuautot nousseet erittäin suosituiksi ja Toyota ei ole jäänyt matkasta, sillä brändi on tuonut markkinoille mainiot kaupunkimallinsa Aygo, Yaris ja Verso. Aygo on erittäin kompakti ja tyylikäs malli, joka on pieni kooltaan, mutta suuri varustukseltaan. Aygo on täydellinen kaupunkiajossa ja lisäksi pieniruokainen. Toyota Yaris on noussut erittäin suosituksi malliksi, sillä Yaris on luultavasti näkyvin automerkki kaupunkiliikenteessä. Yaris tuli markkinoille vuonna 1999 ja sai heti huikean vastaanoton kätevänä, trendikkäänä ja pieniruokaisena autona. Yaris Verso on pikkuautoista tilavin, joka muuntuu 5-paikkaisesta nopeasti ja vaivattomasti tilaihmeeksi.

Maastoautot ovat japanilaiselle Toyotalle tuttuja, sillä autonvalmistaja suunnitteli massiivisen Land Cruiserin, jonka prototyyppi näki päivävalon vuonna 1951. BJ oli ensimmäinen maastoautoksi suunniteltu malli ja Land Cruiserin aikainen versio. Tosin nimenä oli tuolloin Toyota Jeep, mutta nimi vaihtui Land Cruiseriksi vuonna 1954, kun auton sarjatuotanto alkoi. Nimi oli saanut kipinän Land Roverilta. Land Cruiseria valmistettiin useita eri malleja.

Prius on Toyotan hybridi ja yksi ensimmäisistä sarjavalmistetuista hybridimalleista. Previa on brändin tila-auto, joka sopii erinomaisesti lapsiperheille. Vanhemmissa malleissa oli liukuovi sivussa vain toisella puolella, mutta uudemmista malleista löytyy kätevä liukuovi molemmilta puolilta.

Toyotalta ilmestyi myös pakettiautomallit Toyota Hiace ja Toyota Model F eli Liteace. Hiace esiteltiin vuonna 1972 ja sen näppäryys pistettiin merkille heti. Hiace oli todella suosittu pakettiauto 80-luvulla, sillä se oli kätevä ja erittäin tilava. Liteace, joka lanseerattiin vuonna 1982, oli hieman pienempi versio Hiacesta. Istuinpaikkoja oli kahdeksan, mutta auto oli kuitenkin erittäin kompakti ulkoasultaan. Näppärän Liteacen korvasi Previa 90-luvun alussa.

Muita Toyotan malleja

Toyota on suunnitellut myös muista poikkeavia malleja, kuten esimerkiksi luksusmerkin nimeltä Lexus, joka on Toyota-perheen ylellinen malli ja on suunniteltu eksklusiiviselle maulle sopivaksi. Lexus oli tarkoitettu haastamaan Mercedes- ja BMW-markkinat, ja siksi automerkin nimeksi ei tullut Toyota, vaan Lexus. Lexusta löytyy useita eri malleja ja se on myös palkittu automerkki. Suosituin Lexus on Yhdysvalloissa, missä sitä myydään huomattavasti enemmän kuin Suomessa.

Toyota Supra on vuonna 1979 esitelty urheiluauto, joka on muokattu uudelleen Celicasta. Malli muistutti paljon Celicaa, mutta se oli kooltaan suurempi. Supra oli ensimmäinen Toyotan malli, jossa käytettiin sähköistä polttoaineensuihkutusta. Vuonna 2013 Toyota esitteli Porschea muistuttavan GT86 mallin, joka tuli myyntiin ainoastaan Japanissa.

SCION, joka on ollut Yhdysvalloissa jo myynnissä, on Toyotan uusi brändi. SCION-autojen kohderyhmänä ovat tämän päivän nuoret, sillä autojen ulkoasu on pelkistetyn urbaani ja autojen hinta on edullinen. SCION-malleja on valmistettu viisi erilaista; city-auto, urheiluauto, hatchback, pikkufarkku ja Yarisin tyyppinen pikkuauto.

About

View all posts by